Index Vakbarát Hírportál

A kutyák fotóról is felismerik a fajtársaikat

2013. február 15., péntek 11:36

Francia kutatók megállapították, hogy a kutyák képesek felismerni és csoportosítani fajtársaik fotóit, függetlenül attól, hogy azok melyik fajtához tartoznak. A kísérlethez használt állatok kategóriákba is sorolták a felismert kutyákat.

A Dominique Autier-Dérian tudós vezette csapat kilenc házi kutyával végezte el a témával foglalkozó kísérletsorozatot. Az állatoknak kutyákról, vadállatokról és emberekről készült fotókat mutattak az ebeknek egy képernyőn, összesen 144-et. Mivel egyéb érintkezési vagy kapcsolatteremtési módra nem volt lehetőségük, kizárólag vizuális felismerő képességükre hagyatkozhattak. A monitoron megjelenő fotók közül úgy tudtak választani, hogy meg kellett nyomniuk a megfelelő érintőgombot.

Az eredmények alapján a kutatók úgy találták, hogy a kutyák nemcsak a fajtársaik vizuális felismerésére voltak képesek, hanem különálló kategóriákba is sorolták őket, még akkor is, ha a fotókon a legkülönbözőbb fajták, vagy éppen keverékek voltak. A kísérleti állatoknak több fajt is megmutattak, a német juhászoktól az uszkárokig; a kutyák faján belül mint négyszáz fajtát tartanak nyilván.

Rovatok