Index Vakbarát Hírportál

Beleremeghet a kisbolygó a Föld közelségébe

2013. február 15., péntek 15:45

A Föld mellett elsuhanó 2014 DA14 jelű kisbolygó megérezheti, hogy közel került a bolygónkhoz, persze azon túl, hogy a gravitációs mező miatt módosul a pályája. Richard Binzel, az MIT bolygókutató professzora szerint a közelünkben elhaladó aszteroidákon szeizmikus mozgások észlelhetők a Föld gravitációs mezője miatt.

A mostani kisbolygónál megpróbálják megfigyelni ezeket a rezgéseket. Nagyon ritka, hogy ilyen közel jöjjön egy aszteroida úgy, hogy közben elegendő idő van felkészülni az érkezésére és a mérésekre.

Binzel néhány évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni az aszteroidákon észlelhető szeizmikus mozgásokkal. Az űrben mozgó aszteroidák idővel sötétpirosak lesznek, és ezt az űreróziónak nevezett jelenséget azzal magyarázzák, hogy nagyon sokáig ki vannak téve az űrbéli sugárzásnak. Ugyanakkor ismernek olyan aszteroidákat is, amelyeknél nem tapasztalni az űreróziót.

Évekig tartó kutatással kiderült, hogy azoknál az aszteroidáknál nincs űrerózió, amelyek az évmilliók alatt közel kerültek a Földhöz. A bolygó közelségébe beleremegnek, feltöredezik a felszínük, és az erodált, sötét anyag átadja a helyét az alatta lévő érintetlen kőzetnek.

A kisbolygókon mérhető rezgésre nincs Richter skála, földi mércével mérve ráadásul nagyon picinek tűnhet a rezgés. Az apró égitesteken azonban ez a hatás felerősödik. Ha egy űrhajós az aszteroida mellett lenne a rezgés pillanataiban azt látná, hogy a felszín lassan kilengene, a felszínen lévő porréteg felszállna. Nagyon ritka esetben akár darabokra is törhet az aszteroida a Föld gravitációja miatt.

Február 15-én a DA14 alig 27 700 kilométerre közelíti meg a Föld felszínét, tökéletes megfigyelés téve lehetővé. A kutatóknak sikerült megszervezni a megfigyelést, a világ több pontjáról figyelik a kisbolygó felszínének, színének változásait. Még a NASA Goldstone radarja is megpróbál háromdimenziós filmet készíteni az aszteroidáról, így ez lehet az első radar, amely élőben is megfigyelheti a Föld által keltett rezgéseket.

Rovatok