Index Vakbarát Hírportál

Megvadítja a halakat a szorongásoldó

2013. február 15., péntek 11:36

Svéd kutatók megállapították, hogy a leggyakrabban használt nyugtató-szorongásoldó gyógyszerek jelentősen megváltoztatják a halak magatartását, ha kis adagban a folyóvizekbe kerülnek. A félénk állatot a gyógyszer merésszé, antiszociálissá és falánkká teszi.

A benzodiazepinek osztályába tartozó oxazepamról, a világszerte használt nyugtató-szorongásoldók hatóanyagáról a szakemberek feltételezik, hogy vizes környezetben igen stabil. A szer oly módon fejti ki a hatását, hogy fokozza azoknak az idegsejteknek a jeleit, amelyek elfojtják az agy aktivitását, segítve a betegeket abban, hogy ellazuljanak.

A svéd Umea Egyetem szakemberei Tomas Brodin vezetésével az oxazepam hatásait kutatták természetes vizes környezetben: a Svédország legsűrűbben lakott részén áthaladó Fyris folyóban, Uppsalánál mérték a gyógyszer koncentrációját. Kimutatták, hogy a sügér (Perca fluviatilis) hatszor nagyobb koncentrációban halmozza fel izmaiban a szert, mint amennyit a folyóvízben mértek. Micael Johnson, az Umea Egyetem ökológusa, a tanulmány társszerzője elmagyarázta, hogy a szer hasonló mértékű koncentrációját mutatták ki a vizekben szerte a világon a lakott települések közelében.

A szakemberek kétféle koncentrációban tették ki oxazepam hatásának az akváriumba helyezett fiatal sügéreket: a Fyris folyóban mért kétszeresét, valamint majdnem ezerszeresét adagolták nekik. Már az alacsonyabb szintű hatóanyag is drámaian megváltoztatta viselkedésüket. Bár a sügér félénk állat, és ragaszkodik az ismerős környezethez, a nyugtatóval kezelt hal mégis felbátorodott, és elindult az ismeretlen környezet felfedezésére. Miközben a nem begyógyszerezett sügér saját fajtársaival barátkozott, a gyógyszert kapott állat elfordult tőlük. A gyógyszer hatására az állat táplálkozása is megváltozott: a kutatók megfigyelték, hogy falánkabban falta fel az akváriumban lévő planktonokat. A svéd szakemberek feltételezik, hogy a hatóanyag a halaknál a félelemérzetet csökkenti.

Felborulhat az ökoszisztéma

Johnson úgy látja, ha a szernek hasonló hatása van természetes körülmények között is, az megváltoztathatja az ökoszisztémát. Ha például a fiatal sügér több algával táplálkozó planktont fal fel, az az alga elszaporodásához, virágzásához vezethet. A szakember azonban felhívta a figyelmet arra, hogy egyelőre nem ismerik a szer hatásait természetes környezetben.

Ezzel a kísérlettel az oxazepam felkerült a gyógyászati termékek azon növekvő csoportjának a listájára, amelyek esetében hatástalannak bizonyulnak a szennyvízkezelési eljárások. A fogamzásgátlókban lévő 17-béta ösztradiol és a fluvetin antidepresszáns hatóanyagáról már kimutatták, hogy megváltoztatja a tűzcselle díszhalfaj (Pimephales promelas) magatartását, a gyulladáscsökkentő ibuprofen pedig a zebrahal (Danio rerio) magatartására hat ki.

Rovatok