Index Vakbarát Hírportál

Az óceán lehet az új antibiotikumforrás

2013. február 16., szombat 21:55

Az Aberdeen Egyetem kutatói úgy vélik, az óceán mélyén lelhetik meg a következő generációs antibiotikumok alapanyagát, amik hatékonyak lehetnek a fertőző betegségekkel szemben. A Mercel Jaspars vezette kutatócsoport azt tervezi, hogy több mintát is vesznek az óceánok mélyebb részeiről, és az onnan szerzett anyagokkal fognak kísérletezni. A csoport először a Csendes-óceán keleti részén található Atacama-árok mélyéről vesz mintát, majd az új-zélandi, norvég és antarktiszi árkokat is meglátogatják.

A kutatók által megcélzott helyszínekről mostanáig kevés mintát vettek, de esély mutatkozik rá, hogy eddig felfedezetlen életformákra bukkanhatnak. Az egyes árkok olyan elszigeteltek a Föld többi részétől, hogy a teljesen egyedi létformák feltűnése sem elképzelhetetlen. Ha a kutatók mélytengeri vadászata sikerrel jár, tíz éven belül új antibiotikumot készíthetnek a mintákból.

Jaspars arra is figyelmeztetett, hogy a túlzásba vitt antibiotikumfogyasztás növelheti a szervezetben található baktériumok számát, így azok is elszaporodhatnak, amik ellenállnak a hagyományos kezelésnek. A kutató úgy látja, hogy ha ezt a problémát nem kezelik, azzal visszajuthatunk az antibiotikumok előtti korszakba, amikor a betegségek és fertőzések akár halálosak is lehettek. Jaspars azt is megjegyezte, hogy egyetlen új antibiotikumot sem jegyeztek be 2003 óta.

Rovatok