Index Vakbarát Hírportál

Hatszög alakba állnak a Szaturnusz felhői

2013. február 20., szerda 16:26

Mára nagyon sok képet láthattunk a földi felhőkről, az űrhajósok akár a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről rengeteg képet készítenek az időjárási jelenségekről. Ennél jóval kevesebbet tudunk Naprendszerünk gázóriása, a Szaturnusz felhőiről.

Senki sem biztos abban, hogy a bolygó felhői miért pont hatszög alakba rendeződnek. A formát a Voyager űrszondák dokumentálták a nyolcvanas években, amikor elrepültek a bolygó mellett. Korábban senki nem látott még csak hasonlót sem a naprendszerben.

A Szaturnusz Déli Sarka is elég erős forgó örvényével, Északi Sarka azonban még durvább. Erről került fel egy fotó a NASA nap képe rovatába. A bizarr felhőmintázatot a Szaturnusz körül keringő Cassini űrszonda készítette. A képről kiderül, mennyire stabil a hatszögforma még több mint húsz évvel a Voyager után is.

Az Északi Sarkról készített animáció alapján a felhők forgás közben hozzák létre hatszögszerkezetüket. Ellentétben a Földön felfedezhető egyedi, hatszög alakú felhőkkel, a Szaturnusz mintái hat, közel azonos hosszúságú oldalból állnak. Egy ilyen hatszögbe összesen öt Föld fér bele.

Rovatok