Index Vakbarát Hírportál

Látványos videó az Etna kitöréséről

2013. február 20., szerda 13:09

Az Etna lávát és gázokat lövelt ki február 19-én reggel. A drámai pillanatokat videóra vette Klaus Dorschfeldt, az olasz National Institute of Geophysics and Volcanology videósa. Az Etna a világ egyik legaktívabb tűzhányója, már mutatta jeleit a leendő kitörésnek az elmúlt hetekben. Január 22-én szabad szemmel is jól látható láva lövellt ki a vulkán új, délkeleti kráteréből, ez gyakran előjele a paroximális (rövid, heves) kitörésnek.

Dorschfeldt szerint a mostani jelek új tevékenység hírnökei lehetnek. „Évekig követtem az Etna aktivitását, idővel pedig úgy megismered, mintha a barátod lenne. Kis különbségek is hatalmas változásokhoz vezethetnek” – nyilatkozta az OurAmazingPlanetnek.

Az események éjfél körül kezdődtek, lávatűzijáték kitörésekkel, majd 2 óra körül már kisebb lávaszökőkutak emelkedtek a magasba. A látványos kitörés közel hajnal 6 óráig tartott – írja a Tűzhányó blog. A lávaszökőkút kitöréssel együtt kiáramló vulkáni hamut délkelet felé sodorta a szél. A blog szerint egy felnyíló hasadék kettévágta a vulkáni kúp délnyugati oldalát ahonnan lávafolyás indult ki.

Az Etna Európa legmagasabb vulkánja, amely gyakorlatilag folyamatosan lövell ki gázokat vagy lávát. Másik, Bocca Nuova nevű krátere szintén kitört már korábban, január 10. és 20. között.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után újból mozgolódni kezdett a tűzhányó, fél háromkor  lávaszökőkút kitörések kezdődtek, az események webkamerán is követhetők.

Rovatok