Index Vakbarát Hírportál

A Star Trekből kaphat nevet a Pluto holdja

2013. február 21., csütörtök 17:08

A Star Trek univerzum népszerű karakterének, Spocknak a szülőbolygójáról nevezhetik el a Pluto egyik nemrégiben felfedezett apró holdját. Az Enterprise csillaghajó James T. Kirk kapitányaként ismertté vált William Shatner a sorozat több tízezer rajongójával karöltve küzd azért, hogy Spock szülőbolygója után Vulcannak nevezzék el a törpebolygó egyik újonnan azonosított holdját. Az 1966-ban indult sorozat sztárja még a hónap elején tett javaslatot a névre, miután a kutatók a nagyközönséget is bevonták a keresztelési procedúrába.

Spock szülőbolygójának neve csupán egyike azon 21 lehetőségnek, amelyeket a kaliforniai székhelyű SETI Intézet – a két holdat felfedező intézmény – munkatársai bocsátottak internetes szavazásra. Szerdáig több mint 330 ezer szavazat érkezett a nevekre, amelyek közül ez idáig a Vulcan kapta a legtöbb, százezret is meghaladó szavazatot.

Shatner, aki a csillaghajó tudományos tisztjét, Spockot alakító Leonard Nimoy-jal játszott együtt a népszerű tudományos-fantasztikus sorozatban, a Twitter mikroblog portálon igyekszik támogatókat toborozni a Vulcan névnek.

A Pluto nemrég felfedezett apró holdjait - átmérőjük 20-30 kilométer között mozog - eddig P4 és P5 jelzéssel illették a kutatók. Ez előbbi objektumot 2011-ben, az utóbbit egy évvel később fedezték fel az intézet csillagászai. A legutóbbi felfedezések előtt a kutatóknak a törpebolygó három másik holdját sikerült azonosítani és elkeresztelni: ezek a Charon, a Nix és a Hydra neveket kapták.

www.plutorocks.com oldalán zajló szavazás február 25-én zárul le. A nagyközönség által döntőbe jutatott nevek közül a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) fogja kiválasztani a győztest. "Reméljük, hogy az IAU is megfelelő névnek fogja találni a Vulcant" - jegyezte meg Shatner egy Twitter-bejegyzésben.

Rovatok