Index Vakbarát Hírportál

Elektromosan beszélget a méh és a virág

2013. február 22., péntek 12:59

A University of Bristol kutatóinak Science Expressben megjelent tanulmánya először mutatta meg, hogy a beporzó rovarok, például a poszméhek a növények által kibocsátott elektromos jelek alapján válogatnak a virágok között.

A virágok gyakran világos színűek, mintázatosak és csábító illatúak, hogy odavonzzák beporzóikat. Daniel Robert kutatócsoportja arra is rájött, hogy neonreklámnak megfelelő jelzésekkel is rendelkeznek. Az elektromos jelminták információt szolgáltatnak a rovaroknak. Ezek az elektromos jelek együttműködnek a virág többi figyelemfelkeltő eszközével.

A növények gyakran elektromosan negatívak, míg a méhek pozitív töltéseket szerezhetnek, ahogy a levegőben repülnek. Nem keletkezik szikra, ha találkoznak, de az elektromos mezők információkat hordozhatnak.

A kutatók elektródákat helyeztek petúniákra, és megmutatták, hogy amikor a méh landol, a virág potenciálja megváltozik és percekig úgy marad. Kiderült az is, hogy a méhek képesek észlelni és különbséget tenni a különböző elektromos mezők között. Egy teszt alapján a méhek gyorsabban tettek különbséget a különböző színek között, amikor elektromos jelek is jelen voltak.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a méhek hogyan ismerik fel a mezőket, de azt feltételezik, hogy szőreik reagálnak az elektrosztatikus mezőre, akárcsak az emberi haj, és ez segíthet nekik.

Rovatok