Index Vakbarát Hírportál

Ezért beszélnek többet a nők a férfiaknál

2013. február 25., hétfő 12:07

Az amerikai University of Maryland School of Medicine kutatóinak eredményei szerint valószínűleg biológiai okai vannak annak, hogy a nők többet beszélnek, és nem a férfiak. A Journal of Neuroscience-ben megjelent tanulmány szerint nők agyában több van a Foxp2 nevű, nyelvért felelős fehérjéből. Az eredmények rávilágítanak a kommunikációban lévő nyelvi különbségekre.

A korai nyelvtanulásban megfigyelhető nemi különbségek jól dokumentáltak. Átlagban a lányok előbb és összetettebben beszélnek, mint a férfiak, a különbség oka azonban egyelőre vita tárgya. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a Foxp2 fehérje fontos szerepet játszik a beszéd és a nyelv kialakulásban az embereknél, valamint a vokális kommunikáció alakításában a madaraknál és más emlősöknél.

A J. Michael Bowers, Margaret McCarthy és kollégáik által elkészített mostani tanulmány azt vizsgálta, hogy a nemi különbségek mennyiben köszönhetőek a Foxp2 fehérjének. A kutatók patkányok és emberek agyát vizsgálták, mindkettőnél azt találták, hogy minél több a Foxp2, annál kommunikatívabb valaki.

„Ez az első tanulmány, amely kimutatta a nemi különbséget embereknél és állatoknál a nyelvhez köthető fehérje tekintetében. Az eredmények alapján az agy és a viselkedés sokkal korábban terjed el és áthatóbb, mint azt eddig gondolták” – nyilatkozta McCarthy.

A kutatók elemezték a Foxp2 szintjét négynapos nőstény és hím patkányokban, majd összehasonlították az ultrahangos distressz jelzéseket, amelyeket az állatok akkor adnak le, ha elválasztották őket anyjuktól és testvéreiktől. A férfiaknak több fehérjéjük volt a nőknél, de az észleléssel, érzelmekkel és vokalizálással kapcsolatos területeken. Több hangot is adtak ki, mint a nőstények – nagyjából dupláját egy ötperces elválasztási időszak alatt .

Amikor a kutatók megváltoztatták a Foxp2 szintjét a patkánykölyköknél, a viselkedés is megváltozott, a nőstények a hímekre hasonlítottak jobban, az anyaállat is ehhez mérten viselkedett. A kutatók kiterjesztették eredményeiket az emberekre is, megvizsgálták gyerekeket is. Szemben a patkányokkal, ahol a Foxp2 a hímeknél volt jelen, azt találták, hogy az embereknél a lányoknak jóval magasabb a Foxp2 szintje a nyelvért felelős agyterületen.

„A fő felfedezés, hogy a Foxp2 részt vesz a beszédben. Nem mondhatjuk, hogy ez a végleges megoldás, de az biztos, hogy köze van ahhoz, hogy a nők többet beszélnek, mint a férfiak” – mondja Bowers.

Rovatok