Index Vakbarát Hírportál

A jóltápláltság miatt terjednek a járványok?

2013. február 27., szerda 16:10

Az apró ízeltlábúak bakteriális fertőzését tanulmányozva az Edinburghi Egyetem kutatói felfedezték, hogy felgyorsítja fertőzöttségük terjedését, ha bőven ellátják őket tápanyaggal. A tanulmány azért készült, hogy jobban megértsék azokat a tényezőket, amik a járványok terjedését okozhatják.

A kutatók megfigyelték, hogy egyes vízibolhák sokkal fertőzöttebbé váltak parazita baktériumokkal, ha a populációt rendesen ellátták táplálékkal, ahhoz az állapothoz képest, amikor az élelmiszer-utánpótlás korlátozott volt. A jól táplált vízibolhák azért terjesztették jobban a fertőzést, mert hosszabban éltek parazitahordozóként, ami több időt biztosított a kórokozó megsokszorozódására. A vízibolhák beleiben növő parazita baktérium fertőző spórái kikerülnek az állat szervezetéből, amikor az elpusztul.

Pedro Vale, a tanulmány egyik szerzője szerint ha tudjuk, melyik személy terjeszti jobban a betegséget, hatékonyabban megakadályozható lesz a ragály terjedése. Vale kifejtette, hogy a járványok terjedésekor fontos az egyének közötti kapcsolat, de a mostani felfedezés arra is rávilágított, hogy néhány állat esetében a táplálék fontos szerepet játszhat a járvány terjedésében.

A kutatók szerint felfedezésük rávilágít arra, hogy bizonyos körülmények között egyes személyek jobban terjesztik a járványt, mint mások. Felfedezésük segítheti a járványok terjedésének nyomon követését és ellenőrzését.

Rovatok