Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan kihalhatnak a kérgesteknősök

2013. február 27., szerda 17:09

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint húsz éven belül teljesen kipusztulhatnak a kérgesteknősök. A kutatók azt állítják, hogy 78 százalékkal csökkent a súlyosan veszélyeztetett állatok fészkeinek száma a hüllők elsődleges csendes-óceáni fészkelőhelyén.

A birminghami Alabamai Egyetem kutatóinak tanulmányát az Amerikai Ökológiai Társaság folyóiratában, az Ecosphere-ben közölték. A szakemberek szerint az indonéziai Papua Barat tartomány Jamursba Medi partszakaszán lévő kérgesteknősfészkek száma az 1984-ben mért és rekordot jelentő 14 455-ről 1532-re esett vissza 2011-ben.

A kérgesteknősök testhossza akár az 1,8 métert, súlyuk pedig a 900 kilogrammot is elérheti. Az állatok 1200 méter mélyre is képesek alámerülni és hatalmas távolságokat tesznek meg Indonéziától az Egyesült Államok csendes-óceáni partvidékéig, majd onnan vissza.

A nyugat-csendes-óceáni régió elsődleges kérgesteknős-fészkelőhelyén ma már kevesebb mint ötszáz teknős rakja le a tojásait évente. Az Alabamai Egyetem szaporodásbiológiai professzoraként dolgozó Thane Wibbels szerint ez azt jelenti, hogy a világ legnagyobb tengeri teknőse hamarosan teljesen kipusztulhat.

Wibbels elmondta, hogy ha a csökkenés folytatódik, húsz éven belül rendkívül nehézkessé, ha nem egyenesen lehetetlenné válik a kérgesteknősök számára a túlélés. A szakértő, aki 1980 óta foglalkozik a tengeri teknősök tanulmányozásával, azt is elmondta, hogy az állatok egyedszáma idővel olyan alacsonyra csökkenhet, hogy a faj képtelen lehet talpra állásra.

Rovatok