Index Vakbarát Hírportál

Elindult az ISS felé a Dragon

2013. március 1., péntek 19:10

Elindult a nemzetközi űrállomás felé a Dragon teherszállító űrhajó, amelyet az amerikai űrkutatási hivatal bérel egy magáncégtől, mert a saját eszközeivel egyelőre nem képes utánpótlást eljuttatni az asztronautáknak.

A tonnányi rakományt hordozó Dragon a légierő floridai támaszpontjáról startolt egy Falcon 9-es rakéta segítségével. Mintegy tíz perccel az indítás után sikeresen Föld körüli pályára állt, ahol kinyitja napelemeit, és megkezdi a közelítő manővereket. A 350 kilométer magasságban keringő űrállomáshoz szombaton kapcsolódik. A rakományban kísérleti anyagok, növényi magvak, tudományos kísérletekhez egérőssejtek, élelmiszer, víz, ruha, alkatrészek, egy légtisztító készülék és egyéb küldemények vannak.

Ez a Space X vállalat által gyártott, ember nélkül repülő eszköz harmadik útja. Az első tavaly májusban a kipróbálását szolgálta, és annak bizonyítását, hogy képes csatlakozni az űrállomáshoz. Tavaly októberben a második út során már rakományt is szállított az ISS-hez. Az amerikai űrhivatal 12 útra szerződött le a vállalattal. A Dragon visszafelé is képes rakományt szállítani, mert nem semmisül meg a légkörben. A SpaceX 2015-re akarja elkészíteni az új változatát, amellyel már emberek is utazhatnak.

Rovatok