Index Vakbarát Hírportál

Káprázatos képek a felénk tartó égitestről

2013. március 4., hétfő 12:56

Két hete írtunk arról, hogy hazánkból nagyjából március 10-e után szabad szemmel is látható lesz a C/2011 L4 (PANSTARRS)-üstököst. Akkor még óvatosan fogalmaztunk várható fényességével kapcsolatban, de az elmúlt napokban sokat fényesedett a már a Naphoz igen közel kerülő üstökös.

A déli féltekén élők beszámolói szerint az égitest a nagyon alacsony, néhány fokos horizont feletti magasság ellenére is könnyen látszik szabad szemmel az esti égen. A Göncölszekér halványabb csillagaival összevethető fényességű (2,5 magnitúdós) feje mellett csóvájának egy része is nagyon fényes, sárga színű fényoszlopként látható. Távcsövekkel szemlélve csóvája több fok hosszú. Mivel március 10-éig még közeledni fog a Naphoz, további fényesedés várható, így amikor megérkezik az északi égre, igazi látványosság válhat belőle.

A C/2012 F6 (Lemmon)-üstökös kissé váratlanul fényesedett ki, bár ez az égitest is közelebb került csillagunkhoz, mint bolygónk. Napközelségére március 24-én kerül sor, így ez is tovább fényesedhet, pedig már most is látható szabad szemmel a déli féltekéről. Sajnos ez az égitest csak májustól lesz megfigyelhető hazánkból, amikorra várhatóan már sokat veszít fényéből. Így marad az ausztrál és dél-amerikai fotókban való gyönyörködés, amelyekből a legszebbeket szedtük össze az alábbi válogatásban.

Rovatok