Index Vakbarát Hírportál

Ürülékből készülhet a Mars-utazók sugárpajzsa

2013. március 4., hétfő 13:50

A jövőbeni Mars-küldetésen az űrhajósoknak számos kihívással szembe kell majd nézniük, de mind közül a kozmikus sugárzás jelenti a legnagyobb veszélyt. Egy kutatócsoport szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a legénységnek szánt táplálékot és ivóvizet, majd végül az ürüléket is az űrhajó falaiban rejtenék el.

A kellemetlen mellékterméket nehéz elhelyezni, de az kitűnő védelmet nyújtana a sugárzással szemben – mondta Taver MacCallum, a multimilliomos Dennis Tito által támogatott kutatócsoport egyik tagja. A folyékony ürüléket persze érdemes lesz előbb dehidratálni, mert az űrhajósok nem pazarolhatják el a drága ivóvizet. A kiszárított ürüléket egyszerűen műanyag zacskókba töltenék, és beépítenék az űrhajó falába.

Az út elején az élelmiszerkészlet is jó fedezéket biztosítana, és ez nem jár veszélyekkel, mert a sugárzást blokkoló étel nem válna radioaktív forrássá. A víz pajzsként való használata régóta foglalkoztatja az űrkutatókat, mert az atommag nyújt védelmet a sugárzással szemben, és a három kis méretű atomból álló vízmolekulában térfogatarányosan több atommag van, mint a fémekben. A víz ráadásul hasznos rakomány, és a szűk csomagterű űrhajókon nagyon jól be kell osztani a helyet.

Sajnos még nem találták meg az ideális módszert az ürülék feldolgozására. A NASA az űrsikló utolsó 2011-es útján kipróbált egy ozmózison alapuló szennyvíztisztítót, amivel ivóvizet lehet előállítani, de űrbéli mikrogravitációban az feleannyira volt hatékony, mint a Földön.

Rovatok