Index Vakbarát Hírportál

Újra normál üzemmódban fut a Curiosity

2013. március 5., kedd 14:55

A Nasa mérnökei múlt szerdán memóriahibát észleltek a Curiosityn, azért a biztonság kedvéért pótvezérlésre kapcsolták, aktivitását minimálisra csökkentették. A Mars-járó már kilépett a biztonságos üzemmódból, de az űrhivatal szerint csak jövő héten kezdhet újra dolgozni.

A földi irányítóközpont február 28-án adta át a Curiosity vezérlését a B-oldalnak is nevezett tartalék számítógépnek, miután hibát észleltek a főszámítógép memóriájában. A Nasa hétfőn bejelentette, hogy bár továbbra is a B-oldal végzi az irányítást, a biztonságos üzemmódból szombaton kiléptek, vasárnap pedig a jármű nagy érzékenységű antennáját is aktiválták.

Jó úton haladunk a teljes helyreállításhoz – mondta Richard Cook, a marsi laboratóriumot működtető projekt vezetője, a Nasa bolygókutató részlegének munkatársa. A mérnökök előtt álló feladatok egyik része az A-oldalt felkészítése arra, hogy a továbbiakban ez működjön tartalék gépként. A másik feladat a B-oldal beállítása, hogy a számítógép pontosan ismerje a jármű jelenlegi helyzetét, például a robotkarok aktuális állását.

A Nasa még vizsgálja a múlt heti meghibásodás okát; az egyik hipotézis az, hogy a kozmikus sugárzás tett kárt a memóriában. A 2,5 milliárd dollárból Marsra juttatott Curiosityről mindenesetre elmondható, hogy eddig nagyon jól szerepelt, mert hét hónapon át bírta meghibásodás nélkül.

Rovatok