Index Vakbarát Hírportál

Halfüggöny és tűzhal a legjobb magyar búvárfotókon

2013. március 6., szerda 19:14

Kihirdették a XII. Búvárfotós és Búvárfilmes Országos Bajnokság eredményeit szerdán Budapesten: a búvárfotósok egyéni összetett versenyében Előd László nyert. Előd két kategóriában is első helyen végzett: Halfüggöny című fotója győztes lett a hal kategória felvételei között, emellett a verseny legjobb felvétele címet is elnyerte. Kezdődik a nap című képével pedig a nagy látószögű felvételek kategóriájában is kiérdemelte az első helyezést.

A kompakt géppel készült felvételek kategóriájában Szabó Tamás Korallágyon, a mérsékelt vagy hideg égövi felvételek kategóriájában Násfayné Kőházi Mária Béka marionett, a makro felvételek kategóriájában Némethné Mánfai Éva Kirekesztve című műve végzett az első helyen. A digitális videokamerával készült kisfilmek között Sásdi Zsolt Gigászi rekorderek című filmje, a video- vagy filmkamerával készített nagyfilmek között a Saser Productions és Természetfilm.hu Cápák a keresőmben című mozgóképe nyert, ez utóbbi lett a verseny legjobb filmje is.

Az idei versenyen 37-en indultak 409 képpel és 10 filmmel. A világhálón közvetített második fordulós zsűrizés után az ítészek – búvárfotósok, természetfotósok, fotóriporterek – a hét végén zárt körben döntöttek a végső helyezésekről és díjakról.

A fotópályázatot 1972 óta rendezik meg Magyarországon, korábban ötévente, utóbb minden második évben. A pályázat rendezője a Magyar Búvár Szakszövetség, társrendezője a Tengeri Só Alapítvány.

Rovatok