Index Vakbarát Hírportál

Óriástevét találtak az Északi-sarkon

2013. március 6., szerda 10:40

Kanadai kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy óriásteve élt az Északi-sarkon. A 3,5 millió éves fosszíliát az Ellesmere-szigeten találták, ez Kanada jeges-tengeri partvidékének legészakibb része.

Nagyjából 3,5 millió évvel ezelőtt ez a terület a tundrai erdős részekhez hasonlított, nem volt olyan jeges, mint manapság. Natalia Rybczynski, az ottawai természeti múzeum paleontológusa szerint az átlaghőmérséklet 1 °C körüli lehetett, vagyis messze hidegebb volt, mint a sivatagos terület, ahol a tevék manapság élnek.

Az ősi teve harminc százalékkal volt nagyobb a ma élő tevéknél, és valószínűleg csak egy púpja volt. Bár a tevék most csak Afrikában és Ázsiában élnek, a kutatók már régóta gyanítják, hogy Észak-Amerikában fejlődtek ki, majd később kihaltak ott. Találtak már tevecsontvázakat a Yukon félszigeten, Alaszkában is.

A most talált maradványok azért is értékesek, mert mumufikálódtak, proteineket is találtak a csontokon. Ezeket vizsgálva jöttek rá, hogy tevékről van szó. Az is kiderült, hogy a most talált teve közelebbi rokonságban van a mostani tevékkel, mint a Yukon félszigeten talált tevék. Valószínűleg ez volt az a tevefaj, amely a Bering-szoroson átkelve benépesítette a sivatagokat.

Rovatok