Index Vakbarát Hírportál

3D-ben nyomtattak koponyapótlást

2013. március 7., csütörtök 11:28

Háromdimenziós nyomtató igénybevételével pótolták ki egy sérült emberi koponyacsontjának háromnegyed részét az Egyesült Államokban. Az Oxford Performance Materials nevű cég által kidolgozott eljárást a közelmúltban hagyta jóvá az amerikai élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hatóság (FDA), és az első beültetést a hét elején hajtották végre.

Scott DeFelice, a vállalat elnöke elmondta, hogy a 3D nyomtató rétegről rétegre építi fel az implantátumot a beteg koponyájáról digitális úton készített modellre támaszkodva. A technológia rendkívül pontos, a legapróbb felületi sajátosságot is képes rávinni a beépítendő koponyarészre, ami elősegíti mind a sejtnövekedést, mind a bőr visszaültetését. Havonta 300-500 amerikai állampolgár szorul koponyacsontpótlásra. A páciensek között csontrákos betegek éppúgy megtalálhatók, mint autóbalesetek áldozatai vagy fejsérülést szenvedett katonák.

A technológia alkalmazását minden csontfajtára ki akarják terjeszteni, már hozzá is kezdtek a szükséges FDA-engedélyezési kérelem összeállításához. DeFelice a piac nagyságát évi 50-100 millió dollárosra becsüli.

Az Oxford Performance Materials a háromdimenziós EOS P800 lézeralapú nyomtatási technológiát fejlesztette tovább úgy, hogy az implantátumok alapanyagaként a hő-, vegyszer- és kopásálló poliéterketont (PEEK) használja. Az eljárást már egy éve alkalmazzák az Egyesült Államokon kívül.

Rovatok