Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a vikingek legendás navigációs eszközét

2013. március 7., csütörtök 18:28

1592-ben süllyedt el Alderney szigetének közelében a La Manche csatorna francia partokhoz közeli részén az a brit hajó, aminek rakományát most hozták felszínre és vizsgálták meg. A régészek és történészek szerint igazi kincset sikerült találni a hajón, egy apró, jellegtelen, de precízen megmunkált kristályt, amiről a kutatók úgy tartják, hogy azonos lehet a viking legendákban napkőként emlegetett navigációs eszközzel. A mítoszokban a mágikus erejű napkő segítségével tájékozódnak a viking hajók a tengeren, de ennek a létezésére eddig semmilyen archeológiai bizonyítékot nem sikerült találni.

A kutatók szerint a most megtalált kő egy kalcitkristály, magyarul mészpát vagy izlandi pát, ami nevének megfelelően Izlandon és Skandinávia egyes részein fordul elő legsűrűbben. A megfelelően megmunkált kristály képes a Nap fényének polarizálására, így megállapítható a segítségével a Nap pontos helyzete az égbolton, akkor is, ha erősen felhős az idő, vagy ha a Nap már a horizont alá bukott. A kutatók szerint a vikingek nagyjából egy fokos pontossággal tudtak navigálni a kristály segítségével, ami létfontosságú volt számukra, hiszen iránytűt nemigen használtak (az a Föld északi mágneses pólusának közelsége miatt egyébként is elég pontatlan lett volna).

A Proceedings of the Royal Society A című szaklapban ismertetett tanulmány szerint a felfedezés nemcsak igazolta a legendás navigációs eszköz létét, de a megtalálásának fényében felpöröghet a viking kori hajók és egyéb emlékek kutatása, hiszen a régészek már tudják, mit keressenek.

Rovatok