Index Vakbarát Hírportál

Újabb aszteroida suhan el a Föld mellett

2013. március 7., csütörtök 13:07

Egy nemrég felfedezett aszteroida suhan el a Föld mellett szombaton. A száz méter átmérőjű égitest 960 ezer kilométerre közelíti meg a bolygót. Ez nagyjából a Föld és a Hold távolságának a 2,5-szöröse.

Bár az 2013 ET nevű aszteroida nagyjából akkora, mint egy futballpálya, túl messze lesz ahhoz, hogy az egyszerű földi távcsövekkel látható legyen. Egy olaszországi távcső azonban követi az aszteroida útját, és streameli is az érdeklődőknek, így azt bárki megnézheti a távcsőt működtető csillagászok honlapján. A közvetítés magyar idő szerint pénteken este nyolckor kezdődik.

A napokban egy másik aszteroida is megközelítette a Földet, március 4-én, hétfőn a 2013 EC nevű égitest 370 ezer kilométerre közelítette meg a bolygót. Egyik aszteroida sem veszélyes a Földre, azért érdekesek, mert mindkettőt csak néhány napja fedezték fel. Ez persze nem szokatlan, hiszen a Föld közelében elsuhanó égitestek jókora részét még nem ismerik a csillagászok.

A feltételezések szerint nagyjából egymillió ilyen aszteroida létezhet, amiből eddig csak 9700-at fedeztek fel. A még nem felfedezett aszteroidák közül néhány be is csapódhat a Földbe, mint azt az Oroszország felett felrobbanó meteor tette február 15-én. A nagyobb égitesteket azonban már ismerik, legalábbis az egy kilométernél nagyobb átmérőjű aszteroidák 95 százalékát már felfedezték. Összesen 980 ilyen nagy kisbolygóról van szó, ezek közül egyik sem veszélyezteti a Földet.

Rovatok