Index Vakbarát Hírportál

A buffaloi űrcowboy napfotói

2013. március 11., hétfő 09:09

Alan Friedman, aki önmagát űrcowboynak hívja, buffaloi kertjéből fotózza a Napot már két évtizede. Még az 1990-es években kezdte a Nap fotózását, de igazi szenvedélyévé akkor vált, amikor 2003-ban vett egy hidrogén-alfa szűrőt, amivel a napkitöréseket, protuberanciákat tudja megörökíteni.

A napfotózás egyben a kényszer szülötte is, Buffalo általában hideg és felhős, nem igazán alkalmas csillagászatra. Saját állítása szerint a kertjéből a kilátás sem túl ideális, telefon- és elektromos vezetékek, valamint háztetők csúfítják. Évente 60 derült éjszaka van, és a város fényei lehetetlenné teszik a halvány objektumok megfigyelését.

Friedman gyakran színesíti képeit. Az egyik leghíresebb képének, amin narancssárgára színezte ki a Nap képét Halloween alkalmából, a következő címet adta: Ez nem a nagy sütőtök, Charlie Brown. A kép az egész világon elterjedt, újságokban és honlapokon is megjelent.

Képei másokat is inspiráltak. „Az amatőrcsillagászok felvételei lenyűgözőek, arra késztetnek, hogy felkelj a fotelból, és te is csinálj valamit, míg egy HST (Hubbles Space Telescope) kép annyira gyönyörű, hogy a csodálkozás közben le kell ülnöd a fotelbe” - mondta egy TED-es előadásban.

Friedman többnyire reggelente és délután ül ki a kertjébe fotózni. 8 cm-es távcsövén keskenysávú szűrőt használ, a műszer egy 450mm-es, f/5-ös teleobjektívnek felel meg. A képeket egy kereskedelmi forgalomban elérhető ipari webkamerával rögzíti, amit például a rendőrség is használ a piros lámpánál áthajtó autósok lefülelésére. A földi légkör zavaró hatásai miatt nagyon nehéz elkapni azokat a pillanatokat, amikor nyugodt a Nap képe, ez igazából csak a másodperc töredékére tehető. A videófelvétel lehetővé teszi, hogy nagy számú képet készítsen, amelyből aztán meg lehet találni a megfelelőeket. Egy-egy megfigyelés végére 50 gigabájt adat gyűlik össze.

Rovatok