Index Vakbarát Hírportál

A városi zaj elkergeti a maradakat

2013. március 11., hétfő 15:23

A városi környezetben tapasztalható egyre nagyobb mértékű zajszint miatt néhány madárfaj elkerüli ezeket a területeket. Egy kanadai kutatók által végzett tanulmány szerint a folyamatos zaj elnyomja a madárénekek alacsony frekvenciáit, ez pedig befolyásolja néhány faj kommunikációját.

Mivel nem hallják a madárdal néhány hangját, a nőstények a nekik éneklő hímekről azt gondolhatják, hogy ellenségesek. Darren Proppe kutató szerint egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek, hogy megőrizzék a városok madárpopulációját. Ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy ezeken a területeken egyre nagyobb a zajszennyezés.

Hiába gondolnánk azt, hogy a város egy része megfelelő lehet egy-egy madáspopulációnak, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen területeken is kevesebb lehet a fészkelő madár. Az okokat vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy a zajszintnek és a madarak számának köze lehet egymáshoz.

A kutatók 113 különböző helyszínt vizsgáltak meg Edmontonban. Azt tapasztalták, hogy minél alacsonyabb a terület zajszintje, annál többféle madár volt megtalálható ott.

Rovatok