Index Vakbarát Hírportál

Hírességek pénzügyei szivárogtak ki a netre

2013. március 12., kedd 18:44

Tucatnyi amerikai híresség, politikusok és médiasztárok személyes adatai, lakcímei, telefonszámai és bankszámlakivonatai kerültek ki a netre, orosz, vagy magukat orosznak mutatni próbáló hekkerek munkája nyomán. Az exposed.su (ezt a domént a kilencvenes évek elején a szovjet tagköztársaságok számára alkották, az utóbbi években senki nem használja) oldalon feltűnt adatok gazdái között ott van az amerikai first lady, Michelle Obama, a volt külögyminiszter Hillary Clinton, az alelnök Joe Biden, Sarah Palin, Arnold Schwarzenegger, Los Angeles rendőrfőnöke, Charlie Beck, a showbusiness világából Jay-Z, Britney Spears, Mel Gibson, Beyonce, Ashton Kutcher, a megélhetési celebek köreiből Kim Kardashian és Paris Hilton.

A kiszivárogtatott adatok között társadalombiztosítási számok (ez Amerikában a legjobban őrzött személyes adat, minden állami adatbázisban ezzel azonosítja magát az ember) és alig egy hetes bankszámlakivonatok is szerepelnek. Ezekből kiderül többek között, hogy Ashton Kutcher a 2004-ben lízingelt autójára a mai napig havi 981 dollárt fizet, illetve hogy Jay-Z a HSBC banknál vezetett számláján 816 ezer dollár van, a hitellimitje pedig 5,5 millió dollár.

Az exposed.su oldalt néhány órával az adatok kikerülése után lekapcsolta az internetszolgáltató, de az adatbázis elterjedését nem tudta megakadályozni. Az ügyben az FBI nyomoz. Hogy a hekkerek kik voltak, nem tudni, a Russia Today szerint a Twitter-csatornájukon meglehetősen rossz oroszsággal írnak. Ők magukról semmit nem árultak el, csak annyit hogy imádják Michelle Obamát (bocsánatot is kérnek tőle a szivárogtatás miatt, és azt írják, a férjén kérje számon a felelősséget), illetve a Dexter című tévésorozatból egy idézettel indokolják a tettüket: "Ha hiszel abban, hogy Isten képes csodákat tenni, biztos kíváncsi vagy arra is, hogy a Sátánnak milyen trükkjei vannak".

Rovatok