Index Vakbarát Hírportál

Új csillagokat fedeztek fel 6,5 fényévnyire

2013. március 12., kedd 16:06

Egy új csillagkettőst találtak a Penn State University csillagászai. A Kevin Luhman által talált kettős a harmadik legközelebbi csillagrendszer, 1916 óta nem találtak ilyen közeli csillagot.

A két új csillag barna törpe, vagyis túl kicsi ahhoz, hogy belsejükben beinduljon a hidrogén-hélium magfúzió, és ezzel valódi csillagokká váljanak. Hidegek és sötétek, vagyis nem volt könnyű megtalálni őket. Kinézetre is inkább hasonlítanak egy Jupiter-szerű óriásbolygóhoz, mint egy valódi csillaghoz.

A két barna törpe Naptól való távolsága 6,5 fényév. Ez annyira közel van, hogy a Földről sugárzott 2006-os televíziós adások már odaértek. Luhman szerint elég közel vannak ahhoz is, hogy a csillagászok bolygókat keressenek a rendszerben. Ha találnak akkor a távoli jövőben ezek lehetnek az első úticélok.

A csillagrendszert a WISE J104915.57-531906 névvel jelölik. A Naprendszerhez lévő legközelebbi csillag a 4,2 fényévnyire lévő Proxima Centauri, az Alfa Centauri csillagtól 0,21 fényév választja el. A Barnard-csillag hat fényévnyire van a Naptól, ezt fedezték fel 1916-ban.

Rovatok