Index Vakbarát Hírportál

Sokkal könnyebb fekete lyukat létrehozni

2013. március 14., csütörtök 12:19

Új számítógépes modellek szerint a mikroszkopikus fekete lyukak létrehozásához sokkal kevesebb energia kell, mint gondolták. Ha a fizikusoknak sikerülne létrehozniuk ilyen apró fekete lyukakat, az bizonyíthatná azt az elméletet, hogy több dimenzió létezik. A fizikusok azt is hozzáteszik, hogy ezek nem jelentenek veszélyt a Földre.

A fekete lyukaknak olyan nagy a gravitációs vonzásuk, hogy semmi nem tud kiszökni onnan, még a fény sem. Akkor keletkeznek, amikor egy haldokló csillag összeomlik; az anyag összehúzódását okozó gravitációs erő hatalmas lesz, és az anyag egy pontba húzódik össze.

Nagyon sok elmélet létezik a fekete lyukakkal kapcsolatban, ezek közül néhányan azt gondolják, hogy ezek új dimenziók vagy új univerzumok szülőhelyei. A fekete lyukakkal kapcsolatban felmerül az időutazás lehetősége is, de olyan elméletek is vannak, amelyek végtelen energiaforrásként tekintenek a létezésükre.

Az LHC elindítása előtt felmerült, hogy a működés közben fekete lyuk-gyárrá alakulhat azzal, hogy akár minden másodpercben újabb és újabb mini fekete lyuk keletkezik. Nem találtak erre utaló nyomokat, az elmélet azonban tartja magát.

A legújabb számítógépes modellek szerint a közel fénysebességgel egymásnak ütköző részecskék fekete lyukakat alakíthatnak ki, ráadásul az eddiginél sokkal kisebb energia szükséges ehhez. Az új elmélet is a relativitáselméleten alapul.

Az elméletnek persze vannak kritikusai is, szerintük az LHC-ben előállítható energiának az ezerbilliárdszorosa (1015) kell a fekete lyukak létrejöttéhez. De ennek még a harmadát sem képes az emberiség előállítani.

A másik kérdés, hogy a fekete lyukak nem veszélyesek-e a Földre. Az LHC indulásakor olyan félelmek is felmerültek, hogy az esetlegesen kialakuló fekete lyuk elnyelheti az egész Földet. De ettől nem kell félni, ez teljességgel lehetetlen, állítják fizikusok.

Rovatok