Index Vakbarát Hírportál

8 billiárd számjegyig kiszámolták a pi értékét

2013. március 16., szombat 20:28

A kaliforniai Santa Clara egyetem kutatója, Ed Karrels minden eddiginél több, 8 billiárd (az angolszász rendszerben: kvadrillió) tizedesjegyig számolta ki a matematikai állandó pi értékét, világrekordot állítva fel ezzel. A pi minden matematikus kedvenc száma, a kör kerületének és átmérőjének hányadosa, közelítő értéke 3,14. Mivel irracionális szám, a tizedes tört alakja végtelen hosszú, és a számjegyek sosem alkotnak benne ismétlődő periódusokat vagy bármilyen mintát. Matematikusok és programozók régóta versengenek azon, kinek sikerül több tizedesjegyig kiszámolni az értékét, aminek persze sok gyakorlati haszna már nincsen ilyen extrém sok számjegynél, azonban a nagy számokkal való munkában használt algoritmusokon sokat gyorsíthatnak az ilyen feladatok.

Az eddigi rekordot kétbilliárd számjeggyel a Yahoo kutatói tartották, akik egy ezer processzort dolgoztató szuperszámítógépre bízták a számolást. Ed Karrels fejlettebb algoritmusokkal és erősebb processzorokkal dolgozott, így a 26 gépből álló hálózata 37 napnyi számolás után köpte ki a végeredményt. A vezérlő gépben négy Nvidia gtx 690-es grafikus kártya dolgozott, ezt kisegítette még egy, két gtx 680-assal, illetve még 24 darab, amelyekben gtx 570-esek számoltak.

Karrels egy San Jose-i konferencián fog bővebben is beszámolni az eredményről, és az alkalmazott matematikai és programozási trükkökről, addig is annyit mondott el, hogy a pi nyolcbilliárdodik számjegye egy nulla.

Rovatok