Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő felvételek a vulkánkitörésbe csapó villámról

2013. március 17., vasárnap 17:21

Nehéz elhinni, hogy nem utólagos Photoshop-trükkökkel feljevított képeket lát az ember, de ezek tényleg valódiak: Martin Rietze német fotós lélegzetelállító felvételeken örökítette meg a japán Sakurajima vulkán kitörését, és azt, ahogyan a tűzhányó felett elektromos vihar jön létre, és villámok csapkodnak a kürtőbe a lávarobbanások közé.

Vulkánkitörés közben kialakuló villámokat már többször észleltek, legutóbb az izlandi Eyjafjallajokull kitörésekor 2010-ben, amikor a porfelhő miatt fél Európa légiközlekedése leállt, azelőtt pedig 2006-ban egy alaszkai vulkánkitöréskor. A jelenség pontos okát és mechanizmusát még nem sikerült feltérképezni a tudósoknak, a legvalószínűbb teória az, hogy a kitöréskor kialakuló, a tornádókhoz hasonlóan forgó hamufelhőben található részecskék mozgása hoz létre elektromos kisüléseket.

Rietze egyébként híres és tapasztalt vulkánfotós, a Wirednek elmondta, hogy Hawaii-on például pár lépésre is meg lehet közelíteni a lávafolyamot a fényképezéshez, egészen addig, míg a hőmérséklet elviselhetetlenné nem válik. Az olyan, robbanásveszélyes helyzeteknél, mint a mostani japán kitörés azonban marad a teleobjektív. A Sakurajima látványos kitörése mindössze 30 másodpercig tartott, előtte 14 órán át okádott füstöt és hamut a vulkán. Rietze 4 kilométeres távolságból, 90-200 milliméter közötti objektívekkel örökítette meg a ritka természeti jelenséget.

Rovatok