Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miért egészséges az olívaolaj

2013. március 18., hétfő 16:48

A Bécsi és a Müncheni Egyetem közös kutatása azt vizsgálta, milyen mértékű teltségérzet követi a disznózsír, tejzsír, repce- és olívaolaj fogyasztását. A kutatás résztvevői három hónapon át fogyasztottak normál étrendjük mellett napi 500 gramm, a négy zsír egyikével gazdagított sovány joghurtot.

A leginkább telítő hatással az olívaolaj bírt. Hatására a résztvevők vérében megnövekedett a teltségérzést okozó hormon, a szerotonin koncentrációja. Az olívaolajat fogyasztó csoport esetében ráadásul a testsúly és a testzsír aránya állandó maradt.

Az, hogy étkezés után milyen sokáig tart a teltség érzete, több tényező mellett elsősorban a vércukorszinttől függ. Minél gyorsabban süllyed, tehát minél gyorsabban veszik fel a test sejtjei a cukrot a vérből, annál hamarabb érzi éhesnek magát az ember. A további kutatások során a szakértők két olajaroma-anyagot találtak, amelyek különösen hatásosan késleltetik a sejtek cukorfelvételét. A tudósok szerint az eredmények hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jövőben hatásosabb zsírcsökkentett ételeket fejlesszenek ki.

Rovatok