Index Vakbarát Hírportál

Agysejt lett a rézusz majom bőrsejtjéből

2013. március 19., kedd 15:04

A Wisconsin-Madison Egyetem munkatársai egy majom bőréből kivont sejteket programoztak át idegsejtekké, amiket végül beültettek az állat agyába, és végignézték, ahogy különféle érett agysejtek fejlődnek ki belőlük. Hat hónap elteltével a sejtek teljesen normálisnak tűntek, és csak azért volt kimutatható a jelenlétük a milliónyi másik agysejt között, mert mindet megjelölték fluoreszcens fehérjékkel.

A kutatók úgynevezett indukált pluripotens őssejtekből indultak ki, amelyeket már differenciálódott, felnőtt sejtekből visszaprogramozással állítanak elő. A pluripotens sejtek az embrionális őssejtekhez hasonlóan bármilyen más sejtté átalakulhatnak, csak éppen az alkalmazásuk kevesebb vitát generál, mert felnőttekből származnak, nem pedig embriókból. A majomkísérletben a fejlődés utolsó szakasza az állat testében ment végbe.

A kísérletben részt vevő három rézusz majomnak sérült volt az az agyterülete, amely a Parkinson-kórnál is tapasztalt mozgási rendellenességet okozza. A Parkinson-kór hátterében azoknak a dopamint termelő idegsejtek pusztulása áll. A beültetést MRI segítségével végezték el, sebészeti eljárással.

Mivel a sejtek nem idegen szervezetből származtak, az állatok immunrendszere gátolta meg a beültetést. A kilökődés gyakran okoz gondot a sejtbeültetések során. Jó jel, hogy a tudósok nem tapasztaltak rákos burjánzást sem, ami szintén gyakran előfordul a sejtbeültetések után. A sejtek hosszú axonokkal rendelkező idegsejtekké alakultak át, pont ahogyan a tudósok is várták.

A kísérlettel Su-Chun Zhang professzor azt akarta bebizonytani, hogy az elv működik, lehetséges pluripotens sejteket beültetni. Most először programozták át is ültették be egy főemlős saját sejtjét. Azt viszont még nem sikerült igazolniuk, hogy a módszer hatékony terápia alapja lehet. Nem ültettek be elegendő mennyiségű sejtet ahhoz, hogy pótolják az agy dopamintermelő sejtjeit, tehát a rézusz majmok állapota nem javult a beavatkozás után. A kutatóknak még arra is választ kell adniuk, amire a hat hónapos kísérlet túlságosan rövid volt, hogy milyen mellékhatásokkal járhat az idegsejtek beültetése.

Rovatok