Index Vakbarát Hírportál

Vízre utaló jeleket talált a Curiosity

2013. március 19., kedd 16:29

Bár a marsi Gale-kráter most száraz, egykor egészen biztosan vizes és nedves volt a terület. A Marsot kutatók szerint erre lehet következtetni a Curiosity által talált kőzetekből. A Mars-járó egy hónappal ezelőtt fúrta meg a kőzetet, ezeket a mintákat elemzik most a NASA szakemberei.

A Curiosity infravörös kameráinak a segítségével megvizsgálták a kőzetekben futó erezetet és víz nyomait találták. A kőzetek többségében találtak ilyen jeleket, ebből következtetnek arra, hogy a területen egykor sok lehetett a víz.

A felfedezés azért fontos, mert megerősíti azt a feltételezést, hogy a Gale-kráterben a körülmények alkalmasak lehettek az élet kialakulásához. A Curiosityt irányító csapat egy hete jelentette be, hogy a körülmények megfelelőek lehetnek mikroorganizmusok túléléséhez.

A Curiosity jelenleg éppen pihen egy meghibásodás miatt. A kényszerpihenő tovább tart, mint korábban tervezték, de a tervek szerint néhány nap alatt megjavítják a Mars-járót. Utána folytathatja a fúrásokat és kőzetek gyűjtését.

Rovatok