Index Vakbarát Hírportál

Videóra vették a működő agyat

2013. március 20., szerda 10:31

Február elején közölték japán tudósok, hogy sikerült lefilmezniük egy zebradánió agyműködését, ezúttal pedig egy amerikai csoport készített videót, amin egy fiatal zebradánió neuronjainak nagy része (nyolcvan százaléka) látható működés közben.

A Nature Methods című szaklap e heti számában közölt tanulmány az eddigi legteljesebb, neuronszintű felvétel egy gerinces élőlény agyáról. A különösen fényérzékeny képrögzítési eljárás segítségével készített videón egyelőre még nem látszik, hogy melyik neuron az, ami csak egyszer villan fel, és melyik az, amelyik többször, de az agyban vándorló aktivitás már jól nyomon követhető. Az eljárás sokat segíthet a kutatóknak abban, hogy feltérképezzék, az egyes tevékenységek, például a mozgás vagy az érzékelés egyes részfeladatai során mely agyterületek dolgoznak össze.

Nem véletlen, hogy a filmet a zebradánió agyát figyelve rögzítették. Ahhoz, hogy a kamera belelásson a hal agyába, a szakemberek egy génmanipulációs megoldással úgy módosították a hal egyik fehérjéjét, hogy az világítson az agyi aktivitás hatására. A fényérzékeny kamerával felszerelt mikroszkóp fénynyalábokat küld át a hal agyán, és a túloldalon lévő detektor rögzíti az eredményt. Az eljárás főleg azért működik, mert a fiatal zebradániók teste átlátszó, egy nagyobb, koponyacsonttal vagy sűrűbb szövetekkel rendelkező tesztalany agyába már csak speciális műtéttel látnánk bele, de közel sem olyan jól és olyan teljesen, mint a zebradánió esetében.

Rovatok