Index Vakbarát Hírportál

Csak az ima segít az aszteroidák ellen

2013. március 21., csütörtök 10:15

Bár a NASA a Földre veszélyt jelentő, nagyobb meteorok 95 százalékát időben megtalálja és követi, az amerikai űrügynökség vezetője, Charles Bolden szerint az ima a legtöbb, amit egy igazán veszélyes meteor ellen tehetünk.

Bolden az amerikai képviselőház tudományos bizottságának meghallgatásán ismertette a helyzetet: a most biztosított pénzügyi keretek nem nyújtanak elégséges fedezetet egy olyan rendszer felépítéséhez és működtetéséhez, ami a februárban Cseljabinszk felett felrobbant meteorhoz hasonló veszélyeket időben előre jelezné. Az annál nagyobb, vagyis valóban a földfelszínbe csapódó, 150-400 méter vagy annál nagyobb átmérőjű kisbolygókat nagyobb eséllyel szúrják ki a rendszerek, de ilyenkor is csak az evakuációra lenne idő. A felénk tartó szikladarabok kitérítésére se pénz, se kipróbált technológia nem áll rendelkezésre.

Az egész városokat, tájegységeket is elpusztítani képes kisbolygó-ütközésre nagyjából ezer évente egyszer van esély. „Viszont ha figyelembe vesszük egy ilyen ütközés társadalmi, gazdasági és politikai következményeit, látszik, hogy talán mégis nagyobb figyelmet kell fordítani a védekezésre” – mondta el John Holdren, a Fehér Ház tudományos tanácsadója ugyanezen a meghallgatáson.

Az aszteroidák megfigyelése több szempontból is nehéz. Egyrészt a Nap felől érkező sziklákat az éjjel működő aszteroidavadász-távcsövek képtelenek kiszűrni, másrészt a veszélyes aszteroidák sokszor nem elég nagyok és fényesek ahhoz, hogy az amúgy érzékeny műszerek időben észrevegyék őket. A kitérítésre több ötlet is van. Ezek sikeressége, illetve az alkalmazásukhoz szükséges erőforrások mennyisége nagyban függ attól, mennyire hamar fedezik fel a veszélyes aszteroidát. Minél kevesebb az idő védekezésre, annál durvább megoldások kellenek a szikla pályájának módosításához.

Rovatok