Index Vakbarát Hírportál

Szuperforró vízzel faragtak gyémántot

2013. március 21., csütörtök 10:13

Kutatók szuperkritikus állapotba hevített vizet ejtettek csapdába egy gyémánt felületénél, és a folyadékkal sikerült belevésniük a gyémánt kemény anyagába. Loh Kian Ping és munkatársai a szingapúri egyetemen eredetileg csak azt akarták kideríteni, hogy a gyémánt és a grafén miként reagál a magas hőmérsékletre.

Mindkét anyag szénből van, de teljesen más az atomok lerendezése. A grafén egyetlen szénatom vastagságú lap, míg a gyémántkristályban a szénatomok rácsszerkezetet vesznek fel. Loh és munkatársai nedves grafénmembránt fektettek rá egy gyémánt felületére, ezt követően pedig az egészet felhevítették körülbelül 1001 Celsius-fokra. Egy ponton kötés alakult ki a grafén és a gyémánt között, és a két anyag közé beszorult víz elképesztősen magas nyomás alá került. A víz szuperkritikus hőmérsékletet ért el, amelyen a folyékony és gáznemű halmazállapota összemosódik.

Ez a nagyon sűrű, magas hőmérsékletű és nagy nyomás alatt álló víz apró négyzet alakú lyukakat korrodált a gyémántba. Loh elmondta, hogy most először sikerült szuperforró vízzel korrodálni egy gyémántot. A kísérlet egyik fontos eredménye a grafén és a gyémánt kombinációja más kutatásokban is felhasználható lesz, ha azt akarják megvizsgálni, hogy bizonyos anyagok miként viselkednek szélsőségesen magas hőmérsékleten.

Rovatok