Index Vakbarát Hírportál

Bill Gatesnek 23 millió forintot ér egy új óvszer

2013. március 25., hétfő 11:34

Bár a gumióvszer az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy az ember elkerülje a nem kívánt terhességet vagy a nemi úton terjedő fertőzéseket, sokan nem használják, és elsősorban azért, mert kényelmetlennek, akadálynak tartják. Most azonban nem várt helyről érkezik segítség: Bill Gates, a Microsoft legendája, a világ leggazdagabb embereinek egyike százezer dollárt ajánlott fel annak, akinek van egy jó ötlete az óvszer továbbfejlesztésére.

A pénzt egész pontosan a Gates-házaspár nevét viselő alapítvány adja majd annak, aki a kiírás szerint jelentős előrelépést ér el az évszázados technológiához képest. Bárki pályázhat, mindegy, hogy tanulóról, tudósról vagy gazdasági vállalkozásról van szó, és ha épp nem jut eszébe egy jó kiindulópont, az alapítványnak arra is van ötlete. A kiírás szerint azt is értékelnék, ha az óvszerhasználatot népszerűsítő, kulturális korlátokat figyelmen kívül hagyó ötlet jönne. Ilyesmi lehet például a csomagolás ésszerűsítése, a használat, pontosabban a felhelyezés megkönnyítése és egyszerűsítése mind-mint támogatható irányvonal, tehát nem feltétlenül kell az alapoktól újra felfedezni mindent, ami a témakörben eddig kialakult.

Gatesnek nem ez az első olyan projektje, ahol szokatlan terület megreformálásával igyekszik élhetőbb világot teremteni. Két éve például azt támogatta volna, ha valaki kidolgozza a víz- és csatornahálózattól függetlenül is civilizált körülmények között működő vécét. Ott szintén százezer dollárt ért az első helyezés, amit a kaliforniai Caltech műszaki egyetem csapata szerzett meg egy olyan napelemes vécével, ami nemcsak áramot, de hidrogént is termelt.

Rovatok