Index Vakbarát Hírportál

Tavaly is havazott húsvétkor

2013. március 26., kedd 10:59

A márciusi havazás szokatlan, de nem példa nélküli. Öt évvel ezelőtt, 2008. március 24-én az ország északi és nyugati részében esett több centiméter hó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentése szerint 2-10 milliméter közötti volt a leghullott csapadék mennyisége, de Nagykanizsáról például 35 millimétert jelentettek.

A Metnet fórumára író visszaemlékező szerint „Húsvét vasárnapról húsvét hétfőre virradóan mintegy 10 cm hó esett a városban. Így fehér volt a húsvét. A Soproni-hegység magasabb részein 20 cm körüli hó hullott.”

Tavaly április 8-án volt húsvét és akkor is havazott. Az Időkép egy évvel ezelőtti jelentése szerint az északi és a keleti megyékben többfelé voltak vasárnap délután hózáporok, néhol egész télies lett a hangulat.

Az OMSz is így számol be a vasárnapi időjárásról: „éjszaka az ország közepén lévő konvergencia-zónában hószállingózás, kisebb hózáporok alakultak ki. Hajnalra +1 és -3 fok közé hűlt le a levegő".

Nem példa nélküli tehát a tavaszi havazás, annál inkább a nyári. Ilyet is feljegyeztek a meteorológusok, az adatok szerint Magyarországon 1918. június 18-án országos havazás volt. Ez a Magyarország területén lehullott legkésőbbi hó, amit feljegyeztek.

Rovatok