Index Vakbarát Hírportál

Visszatért a Dragon

2013. március 26., kedd 21:03

Kedd este visszatért a Földre a Dragon teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásról: a leszállókapszula gond nélkül landolt a Csendes-óceánban, közölte az űrhajót gyártó SpaceX amerikai magánvállalat a Twitteren.

„Különleges küldemény! A Dragont most szedjük össze a Csendes-óceánban" – írták.

A kapszula több mint egytonnányi tudományos kísérleti anyagot és felszerelést hozott magával a Nemzetközi Űrállomásról, az ISS-ről. Ez az egyetlen teherhajó, amely képes rakományt vinni a Földről az űrállomásra, illetve onnan vissza a Földre. A NASA egymilliárd dollárt fizet a SpaceXnek azért, hogy tizenkét hasonló küldetést hajtson végre.

A Dragont most először hajóval Los Angelesbe viszik, aztán onnan kamionnal Texasba szállítják, és kipakolják a rakományát.

Az űrhajó magyar idő szerint 11 óra 56 perckor indult a Nemzetközi Űrállomásról, és három óriási ejtőernyő által lefékezve 17 óra 34 perckor csobbant az óceánba a mexikói Baja California partjaitól 362 kilométerre nyugatra.

A Dragon március 3-án érkezett az ISS-re több mint 1043 kilogrammnyi tudományos felszereléssel, alkatrésszel és élelmiszerrel. Ez volt a második teherszállítás a tizenkettőből, amelyre a SpaceX az amerikai űrhajózási hivatallal szerződött.

Rovatok