Index Vakbarát Hírportál

Gyorsjárattal megy a váltás az űrállomásra

2013. március 28., csütörtök 08:11

Először indul a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) olyan legénység, amely mindössze hat óra alatt teszi meg az utat a Szojuz TMA-08M űrhajóval – jelentették be szerdán a kazahsztáni Bajkonurban.

Az új legénységet, amelynek összetételét most hagyta jóvá az állami bizottság, Christopher Cassidy amerikai, valamint Alekszandr Miszurkin és Pavel Vinogradov orosz űrhajósok alkotják. A tervek szerint pénteken indulnak az ISS-re.

Korábban két napot vett igénybe az űrhajók eljutása a Nemzetközi Űrállomáshoz. Pavel Vinogradov, a legénység orosz parancsnoka szerint a rövidített űrutazás, avagy gyorsmegközelítés egy sor előnnyel jár. Lehetővé teszi például, hogy a különböző orvosi és biológiai kutatásokhoz olyan anyagokat is szállítsanak az űrállomásra, amilyeneket korábban, a két napig tartó repülés miatt nem vihettek magukkal. „Ilyen rövid idő alatt akár fagylaltot is vihetünk magunkkal” – tréfálkozott az orosz űrhajós.

Űrhajózással foglalkozó honlapok megjegyzik, hogy a gyorsmegközelítés irányítási feltételeit korábban a Progressz teherűrhajókkal próbálták ki, most először sikerülhet embereket is a szokásos eljárás, a két nap helyett mindössze hat óra alatt feljuttatni az űrállomásra.

Az űrhajósoknak az eddig két napra elosztott munkát hat óra alatt kell elvégezniük, s maga az utazás is más jellegű lesz. A gyorsmegközelítés nem hagy időt arra, hogy az űrhajósok a fellövés után megszabaduljanak szkafandereiktől, el sem hagyhatják ülésüket, nem mehetnek át a tágasabb kabinba, ugyanabban a pózban kell hat, a fellövés előtti időt is beleszámítva tíz órát eltölteniük, s közben felkészíteniük az űrhajót az űrállomás megközelítésére és a dokkolására. Radikálisan rövidül az idő a súlytalanság állapotának a megszokására is. Az új eljárás mögött egyes szakemberek takarékossági megfontolásokat is sejtenek.

Rovatok