Index Vakbarát Hírportál

Itt a világ legkönnyebb anyaga

2013. március 28., csütörtök 17:50

Kínai tudósoknak speciális szerkezetű szénből sikerült előállítaniuk a világ legkönnyebb szilárd halmazállapotú anyagát. A Zhejiang egyetem kutatócsoportja az Advanced Materials tudományos folyóiratban jelentette meg tanulmányát a kutatásról, ami saját bevallásuk szerint még aránylag a kezdeti szakaszban jár, de máris nagyon sokkal kecsegtető eredményeket sikerült elérniük vele. Az egyetem weboldalán közzétett fotóikon az egyszerű fekete széndarabnak tűnő anyagot fűszálakra, virágokra helyezték, és azok láthatóan meg sem hajlanak a tömege alatt.

Az anyagot a kifejlesztői karbon-aerogélnek nevezik, mivel az egyetlen atom vastagságú szénrétegekből áll. Az anyag sűrűsége mindössze 0,16 milligramm köbcentiméterenként, ami jóval alacsonyabb, mint az eddigi rekordtartó 0,9-es adata, és még a levegő sűrűségét is alulmúlja.

Az anyagot olajszennyedődések felszívására fogják majd használni, mivel a saját tömegének 900-szoroság képes magába fogadni és tárolni olajból (a jelenleg ilyen célokra használt anyagoknál ez az arányszám mindössze tízszeres). Az olaj eltüntetése ráadásul nagyon gyorsan megy neki, a tesztek szerint egy grammnyi az új csodaanyagból másodpercenként 69 gramm olajat szív magába.

Rovatok