Index Vakbarát Hírportál

Két új makifajt találtak Madagaszkáron

2013. március 28., csütörtök 11:02

Madagaszkári tudósok két új makifajt fedeztek fel, amelyek annyira egyformák, hogy csak génjeik alapján tudjuk megkülönböztetni őket. Az icipici főemlősök mindketten egérmakifélék, amelyek apró, orrtól farokig 27 centiméternél kisebb éjjeli állatok. Az újonnan felfedezett, Magadaszkáron honos fajok szürkésbarna szőrűek és 65-85 grammosak.

Rodin Rasoloarison, a madagaszkári University of Antananarivo kutatója 2003-ban és 2007-ben fogta el először a két új faj példányait. Megmérte őket és bőrmintát vett későbbi elemzésre. Abból derült ki, hogy a két, majdnem egyforma maki tulajdonképpen két különböző fajhoz tartozik. Az eredményeket az International Journal of Primatologyban közölték.

A kutatók egyiküket Anosy egérmakinak (Microcebus tanosi), másikukat Marohita egérmakinak (Microcebus marohita) nevezték el. Előbbit Madagaszkár egyik régiójáról nevezték el, utóbbit az erdőről, ahol találták. A kutatók szerint a Marohita egérmaki rohamosan elveszti élőhelyét. Lényegében már azelőtt veszélyeztetett fajnak nyilvánították, mielőtt a tudósok véglegesíttették volna leírásukat és elnevezésüket.

“Ezek a fajok kiváló példái több más makifaj sorsának” – nyilatkozta Peter Kappeler, a göttingeni German Primate Center kutatója Livescience-nak. A makik a föld legveszélyesztettebb állatai, ismert fajainak 91 százalékát a kihalás veszélyezteti.

Rovatok