Index Vakbarát Hírportál

Szumátrai orrszarvú lábnyomára bukkantak

2013. március 28., csütörtök 15:54

Minden bizonnyal a súlyosan veszélyeztetett szumátrai orrszarvú (Dicerorhinus sumatrensis) friss lábnyomaira bukkanhattak Borneó Indonéziához tartozó részén. A Természetvédelmi Világalap (WWF) indonéz részlegének képviselője elmondta, hogy a felfedezés azért is meglepő, mert korábban azt hitték, a kisméretű rinocéroszfajta errefelé már rég kihalt.

Arif Data Kusuma, a WWF-Indonézia projektvezetője elmondta, hogy a szervezet munkatársai még január 5-én fedezték fel a lábnyomokat, amikor orangutánokat figyeltek meg az ország Kelet-Kalimantan tartományában. Hogy biztosak legyenek benne, hogy a lábnyomok valóban szumátrai orrszarvútól származnak, február 13-án újabb terepszemlét tartottak, és további lábnyomokat, iszapba vájt gödröket, fákon lévő tülökkarcolásokat, valamint növényeken lévő harapásnyomokat fedeztek fel.

A WWF orrszarvúszakértői megerősítették, hogy a lábnyomok szinte biztosan a kétszarvú, hosszú szőrű szumátrai orrszarvútól származnak. Az állat az orvvadászat és természetes élőhelyének zsugorodása miatt sodródott a kihalás szélére. Arif elmondta, hogy április vagy május folyamán jóval átfogóbb kutatást is fognak végezni: fotócsapdákat állítanak föl, hogy feltérképezzék az állatok kedvelt területeit és populációját.

A WWF indonéziai szervezete szerint az egykor nagy területen elterjedt állatfajnak ma már kevesebb mint 300 egyede élhet a vadonban. A többségük Szumátra-szigetén él, kisebb ismert populációik pedig Borneó Malajziához tartozó részén és a Maláj-félszigeten küzdenek a túlélésért.

Rovatok