Index Vakbarát Hírportál

Nigériának is van űrprogramja

2013. március 29., péntek 11:22

Az afrikai országok közül Nigériának van a legnagyobb űrprogramja. Azt remélik, hogy a műholdas projekt segíti a mezőgazdasági termelést, de nem mindenki van meggyőződve a terv sikeréről.

Nigéria még 2003-ban jelentette be űrprogramját, néhány évvel később fel is bocsátotta első műholdját. Nem sikerül tartósan pályára állítani, gyorsan veszített energiájából és letért a Föld-körüli pályáról. A kezdeti sikertelenség nem szegte kedvét az űrprogramban dolgozóknak, az országnak ma már három műholdja kering az űrben.

A kínaiak által épített NigComSat-1R-et 2011-ben küldték fel. Egy csapásra széles körben elterjedté tette az internetet és telekommunikációt. Utána brit műholdas technológiát használták fel, a Surrey Satellite Technology két műholdat épített nekik, köztük a NigeriaSat-2-t. Felbocsátása idején a britek által épített műholdak közül ez készítette a legjobb felbontású képeket.

A projekt második része egy huszonhat főből álló csapat kiképzése volt, a mérnökök együtt készítették el a NigeriaSat-X. Mindkét műhold a kormányzati szerveknek segít a tervezésben különféle adatokkal. A műholdak például folyamatosan követik a termőföldeket és a környék időjárását, hogy minél hatékonyabban tudják megművelni a földeket. A Niger folyó deltáját is monitorozzák, itt az olajkutakat figyelik, hogy milyen állapotban vannak, nem lopnak-e onnan olajat.

Nem mindenki van meggyőződve arról, hogy Nigériának kell űrprogram. Egyes vélemények szerint jól hangzó programokról van ugyan szó, de érdemes megnézni, hogy öt év múlva hogyan működnek majd ezek a rendszerek. A műholdas rendszer elvileg a természeti katasztrófák elleni védekezésben is segíthet, de a kormányt számos kritika érte, hogy túl lassan reagált az egy évvel ezelőtti árvizekre. Hiába a naprakész adatsor, ha nincs olyan kormányszerv, amely képes lenne gyorsan reagálni.

Nigériában nagy a korrupció, ez pedig veszélyezteti a program sikerét. Sokan úgy gondolják, hogy inkább egészségügyre és oktatásra kellene többet költeni. A műholdak már az űrben vannak, így néhány éven belül kiderül, hogyan segítik az ország fejlődését.

Rovatok