Index Vakbarát Hírportál

A sarkvidékeken meleg volt a március

2013. április 3., szerda 14:25

A nagy nyomású légköri rendszerek a szokásosnál melegebb időjárást okoztak Grönlandon és Észak-Kanadában, és sokkal hidegebbet Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában. A március a szélsőségek hónapja volt, és mindkét jelenséget ugyanaz a jelenség okozta.

Az úgynevezett Északi-sarki oszcilláció az atmoszféra nagytérségi kilengését jelenti, az 1000 hPa-os nyomásszinten fennálló nyomáskülönbséget mutatja műholdas mérés segítségével. Változása nagy hatással van a világ időjárására.

Amikor pozitív az AO index, az Északi-sark körüli örvénylés intenzív, ez esetben a széláram hurokként húzza maga körül a hideg levegőt körbe-körbe, csaknem lerögzítve a fagyos levegőt a pólus körül. Amikor negatív, akkor az Északi-sarkot körülölelő jet stream (szélörvény) gyenge, így a nyugat-kelet irányú szélgyűrű meglazul és teret enged a hideg levegő észak-déli irányú leszakadásának. Ilyenkor tódul be a hideg levegő Észak-Amerikába és Nyugat-Európába.

Ez utóbbi jelenség okozta a márciusi hideget is Európában, az AO érték az öt legalacsonyabb mért érték volt a történelemben. A térképen a 2005-2013 közötti átlaghőmérséklettől való eltérést láthatjuk, a narancs és vörös színnel jelzett területeken melegebb volt a sokéves átlagnál, a kék színű részeken pedig hidegebb.

Rovatok