Index Vakbarát Hírportál

Amitől az autók gurulnak

2013. április 3., szerda 11:39

Új előadással folytatódik az ELTE TTK Kémiai Intézetének sok éve tartó ismeretterjesztő sorozata, az Alkímia. Április 4-én csütörtökön 17 órakor Zsély István tart előadást a TTK-n. Amitől az autók gurulnak: a belsőégésű motorok kémiája címmel. Az előadás nyilvános és ingyenes.

Autókkal nap mint nap kapcsolatba kerülünk. Ez az egyik legfontosabb közlekedési eszközünk, a modern életforma megtestesítője, gyártása az ipar húzóágazata. Az autók nagy részének erőforrása belsőégésű motor, az előadás ezek működésével kapcsolatos kérdéseket jár körbe annak kémiai oldalára koncentrálva.

Milyen alaptípusai vannak a belsőégésű motoroknak? Milyen anyagokat használhatunk üzemanyagként? Milyen égési tulajdonságokkal rendelkeznek ezek az anyagok? Mitől 95-ös a benzin? Mi történik, ha dízel autóba benzint tankolunk? Más volt-e a benzin összetétele 20-30 éve, mint napjainkban? Mit tankolnak ma a trabantosok? És a F1-es autók? Mitől bio a bioüzemanyag? Milyen szennyezőanyagokat bocsátanak ki a motorok? Hogyan tudjuk csökkenteni ezek mennyiségét? Az előadás ezekre a kérdésekre ad választ.

Rovatok