Index Vakbarát Hírportál

Most akkor a Föld a Napot, vagy a Nap a Földet?

2013. április 5., péntek 16:36

Szerdán villámgyorsan bejárta az internetet a Viasat induló új műsorának promója, amiben két nő arról vitatkozik, hány nap alatt kerüli meg a Föld a Napot. Cseles kérdés, be is dőltek. Nézzük, mi lenne a helyes válasz, és mit sikerült összekavarni.

Hány nap?

Földünk Naphoz viszonyított keringési ideje – vigyázat, ugyanaz a szó kisbetűvel mást jelent! – 365,242199 nap. Azaz egy év. Ennyi idő alatt megy végig bolygónk a Nap gravitációja által kialakított pályán.

Egy nap alatt, mert nappal, éjszaka?

Majdnem. Valami rémlett, a Föld a saját tengelye körül is valóban forgó mozgást végez. Egy nap, azaz 24 óra. A napszakok változása ennek köszönhető, a videóval hamar online sztárrá vált hölgyek kedvéért leírjuk: mindig a Földnek azon részén van éjszaka, amelyik éppen nem a Nap felé fordul.

A Föld a Napot, vagy a Nap a Földet?

A videó szereplői itt beleestek abba a hibába, mint más, túl sokat olvasott diákok szoktak: az egyszerű feladatot túlbonyolították. Filozofikus kérdésfelvetésük eddig a pontig teljesen helytálló: mi alapján döntjük el, hogy mi kering mi körül? Mindez viszonyítás kérdése, a választott koordináta-rendszertől függ az egész: ha a Földet vesszük fix pontnak, akkor tényleg a Nap (sőt, az egész további univerzum) kering körülötte. A hétköznapokban viszont a Napot szoktuk fix pontnak választani.

De a Föld nem kerüli meg a Napot!

De.

Az előbb már ezen túljutottunk. Ez egy év, ennek (és a napsugarak Föld dőléséből következő eltérő beesési szögnek) k öszönhetjük az évszakokat.

Bevallom őszintén, a videóban innentől elvesztettem a fonalat, de a grafikus ábrázolás mindenképpen értékelendő, még ha a bolygópályákat furcsa is kissé „kontinensekként” visszahallani. Viszont, érdemes látni, hogy a kérdés valóban nem olyan egyszerű. Hozzászoktunk egy szemléletmódhoz, számtalan ábrázolást láttunk a bolygók keringéséről. Pedig teljesen más nézőpont is lehetséges.

A fenti képen azt láthatjuk, hogyan keringenek a Nap körül Naprendszerünk bolygói. Egyrészt jól látszik, hogy nem sík pályákról beszélhetünk, valamint, ha a Napot választjuk középpontnak, akkor is van haladás: csillagunk ugyanúgy ki van téve különböző gravitációs hatásoknak, mint a bolygók a Napénak. Nem beszélve arról, hogy egész Tejútrendszerünk is mozog, sőt, a galaxishalmazok is.

Rovatok