Index Vakbarát Hírportál

Soha nem létezett a kihaltnak hitt teknős

2013. április 5., péntek 14:58

A Pelusios seychellensis teknősfajról sokáig azt hitték, hogy már kihalt. Valójában soha nem létezett fajról van szó, a Senckenberg Research Institute kutatói genetikai bizonyítékot találtak ezen állításukra.

A teknősök a kiemelten veszélyeztetett fajok közé tartoznak, jelenleg 320 teknősfajt különböztetnek meg egymástól. Különösen a szigeteken élő fajok veszélyeztetettek legfőképpen az emberek miatt. Már eddig is sok olyan teknősfaj van, amelyről tudjuk, hogy kihaltak.

Egészen mostanáig a Seychelles-szigeteken élő teknősfajról, a Pelusios seychellensisről is ezt hitték. Összesen három példányt sikerült begyűjteni még a 19. század végén. Ezeknek a maradványait még mindig őrzik a bécsi és hamburgi természeti múzeumokban. Sokáig kutattak még további példányok után, de nem találtak, emiatt a faj felkerült a kihalt állatok listájára.

Uwe Fritz professzor és csapata azonban megvizsgálta a teknősök DNS-ét és felfedezték, hogy a három teknős nem alkot különálló fajt. Amit korábban Pelusios seychellensisnek hittek, az valójában a Pelusios castaneus faj, ez utóbbi pedig elég elterjedt Nyugat-Afrikában.

A kutatók valójában már nagyon régóta felfigyeltek arra, hogy a Seychelles-szigeteki teknős mennyire hasonlít az afrikai rokonára, de a nagy földrajzi távolság miatt azt gondolták, hogy két külön fajról van szó. Nem ez az első alkalom, hogy a professzor és csapata bebizonyítja egy állatról, hogy őshonos a Seychelles-szigeteken, egy évvel ezelőtt a Pelusios subniger fajról bizonyították be, hogy az ember vitte oda.

Rovatok