Index Vakbarát Hírportál

Elárasztott egy várost az Exxon olaja

2013. április 8., hétfő 14:27

Március 29-én, pénteken az ExxonMobil olajtársaság Pegasus nevű vezetéke felrobbant az arkansasi Mayflower mellett. Az amerikai várost 10 ezer hordó (1192 köbméter) nyersolaj árasztotta el. Az Exxon akkor azt nyilatkozta, hogy megkezdték a szennyeződés feltakarítását. Az amerikai Environmental Protection Agency (Környezetvédelmi Hivatal) jelentős szennyeződésnek minősítette az esetet.

Egy nappal később, szombaton evakuálták a települést az utcákat elárasztó szennyezés miatt. A cég ekkor elzárta a vezetéket, és körülbelül 4500 hordó olajat és vizet takarított fel. Vasárnap már 120 munkást, 15 szippantós kocsit és 33 tartálykocsit vetettek be a takarításhoz. A rendőrség lezárta az érintett területet és megtiltotta a belépést az újságíróknak.

A katasztrófahelyzet azóta is tart, és az arkansasi főállamügyész vizsgálatot rendelt el a társasággal szemben. Az Exxon ekkor azt nyilatkozta, mindenben együttműködnek, viszont még mindig nem tudták megmondani, hogy körülbelül mikor végeznek a szennyezés eltávolításával.

Úgy tűnik, az illetékesek próbálják takargatni a történteket: az amerikai légügyi hatóság (Federal Aviation Administration - FAA) másodikán biztonsági okokból megtiltotta a légijárművek 1000 méter alatti repülését a zónában, ezzel gyakorlatilag a sajtó helikopteres tudósításait lehetetlenítették el. Egy nappal később az FAA kijelentette, hogy nincs ok a média távoltartására, ezért a sajtóval kivételt tesznek.

A meghibásodott vezetéket még a negyvenes években építették. Ez réginek tűnhet, de valójában sok vezeték egyidős az Mayflower mellett húzódóval. Az összes amerikai olajszállító cső felét az ötvenes, hatvanas években építették.

A szennyezést még mindig nem sikerült elhárítani, ezért a lakosok helyben és az interneten háborognak, hogy miért csak öt nap múltán vetett be a társaság még több munkást. Most már több mint hatszázan dolgoznak napi 24 órában a területen.

Rovatok