Index Vakbarát Hírportál

A NASA aszteroidát vontatna a Hold mellé

2013. április 9., kedd 00:41

A NASA azon dolgozik, hogy elkapjon, majd a Hold közelébe vontasson, és ott pályára állítson egy aszteroidát. Az űrhajósok és a kutatók így ellenőrzött körülmények között kísérletezhetnének az egyelőre ismeretlen terepnek számító égitestekkel kapcsolatban. A később kiválasztott aszteroidát egy robotűrhajó kapná el és húzná a helyére, hogy az asztronauták gyakorolhassák a landolást és a bányászati tevékenységhez szükséges manővereket.

Az elképzelést Bill Nelson floridai szenátor, a Szenátus tudományos és űrkutatási albizottságának elnöke ismertette. A NASA terve sokban hasonlít ahhoz a tanulmányhoz, amit a CalTech adott ki a témában tavaly, abban is egy 500 tonnás űrszikla megcsáklyázása szerepelt. A projekt pontos költségvetését a héten ismertetik majd, az már biztos, hogy Obama elnök nagyjából 100 millió dollárt biztosít az űrkutatásra szánt büdzséből. Az amerikai elnök korábban azt mondta, hogy szeretné, ha legkésőbb 2025-ig űrhajósok lépnének egy aszteroida felszínére.

A projekt megvalósításának komoly lökést adhatott az a februári meteor, ami az oroszországi Cseljabinszk fölött robbant fel. Bár főleg ablakok törtek be a robbanás lökéshulláma miatt, az erről készült, közösségi oldalakon és videomegosztókon terjedő amatőr felvételek mintha a politikusokat is felrázták volna. A NASA aszteroidavadász tervének megvalósulását például négy évvel hozhatja előre az ezer sérülttel és több millió dolláros kárral járó, az űrből érkező dolgok veszélyességét jól mutató orosz esemény.

Rovatok