Index Vakbarát Hírportál

Újabb áldozatot szedett a madárinfluenza Vietnamban

2013. április 9., kedd 08:29

Vietnám megerősítette kedden, hogy a madárinfluenza H5N1 jelű vírusától halt meg a napokban az országban egy négyéves kisfiú. Az egészségügyi hatóságok egyik tisztségviselője közölte, hogy az esetnek nincs köze a jelenlegi kínai madárinfluenza-járványhoz, amelynek okozója a H7N9 jelű vírus. Vietnámban az április 4-ei haláleset előtt már több mint egy éve nem volt áldozata a betegségnek.

A kisfiú március 23-án lett beteg. Előtte családja levágott egy csirkét, amelyről utólag feltételezhető, hogy a vírus hordozója volt, mert egy olyan faluban vásárolták, amelyben megállapították a járványt a szárnyasok között. Más országok között Vietnám is bejelentette április 5-én, hogy leállította a baromfi importját Kínából.

Az ÁNTSZ is vizsgálná

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint ha heveny, súlyos légúti megbetegedés lép fel egy olyan embernél, aki az elmúlt tíz napban Kínában járt, indokolt a H7N9-es típusú influenzavírusra vonatkozó virológiai vizsgálata, illetve a vele kapcsolatba kerülők járványügyi megfigyelése. Az ÁNTSZ ugyanakkor leszögezte: a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztják alá a vírus emberről emberre történő terjedését.

Az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodájának vezetője kiemelte: a H7N9-es típusú madárinfluenza egyelőre csak Kínában okozott megbetegedéseket, ott is csak három tartományban. A kínai hatóságok nagyon komoly járványügyi intézkedéseket tettek. Helyben kezelik és követik a problémát, de ezzel egy időben a világ összes vezető laboratóriuma dolgozik az ügyön. A WHO sehol semmilyen utazási szigorítást nem javasolt a kínai járvány miatt - tette hozzá a magyarországi iroda vezetője.

Rovatok