Index Vakbarát Hírportál

Szennyvízzel is működik az öngyógyító levél

2013. április 10., szerda 10:32

A Harvard Egyetem kutatói olyan mesterséges levelet fejlesztettek, ami egy üveg vízben tárolva lebontja a vizet, és megköti a hidrogént és az oxigént, amiből üzemanyagcellában tárolható eleketromos áramot állíthat elő.

A levelek katalizátorokkal bevont szilíciumlapokból állnak. Az új energiaforrás fejlesztése már 2011 óta zajlik, tehát a felhasznált technológia nem számít újdonságnak, de Daniel G. Nocera kutatásvezető, a Harvard professzora egy meglepő fejleményről is beszámolt. A kutatók azt tapasztalták, hogy az általuk használt katalizátorok képesek az öngyógyításra, akárcsak az élő szövetek. Az új felfedezés abból a szempontból pozitív, hogy eloszlathatja az eszköz felhasználásával kapcsolatos aggodalmakat, és megkönnyítheti az energiaforrás bevezetését a fejlődő országokban.

A mesterséges levél további előnye, hogy a tisztítatlan szennyvíz lebontására is alkalmas, anélkül, hogy a megtelepedő baktériumok befolyásolnák a hatékonyságát. A legújabb levéltípusoknál a katalizátorréteg egy része lebomlik, és a felületen a baktériumok káros biofilmréteget hozhatnak létre, de mivel a katalizátor képes a regenerálódásra, továbbra is energiát termelhet.

Nocera elmondta, hogy bár mások is foglalkoznak hatékony energiaforrások gyrátásával, ezek többnyire bonyolult és drága eszközök, és ez meggátolja a tömeges elterjedésüket. A Harvard fejlesztése ezzel szemben olcsó és hatékony, és ez új utat nyithat az alternatív energiaforrások elterjesztésében.

Rovatok