Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas ősmamutot ástak ki Mexikóban

2013. április 11., csütörtök 14:43

Mexikóvárosi paleontológusoknak sikerült feltárniuk egy mamut csontvázát. Az eset érdekessége, hogy Latin-Amerikában erre most először kerülhetett sor. A kutatók olyan módszereket alkalmaztak a feltárás során, ami eddig inkább a régészek sajátja volt. A Nemzeti Antropológiai és Történeti Társaság hivatalos honlapján az olvasható, hogy a kutatók feltárták a koponyát, a bordákat, a csigolyákat, valamint az állat állkapcsát és más testrészeit. A munkálatok során mágneses és elektromos eszközöket, valamint földi feltárásokhoz használt radart használtak.

A paleontológusok remélik, hogy ezzel a módszerrel az állat eddig felfedezetlen testrészeit is megtalálhatják. Egyelőre az állat 70 százalékát találták meg Milpa Alta városában, a mexikói fővárostól délre folyó ásatásokon. Az intézet azt nyilatkozta, hogy a most használt technikával sokkal hatékonyabban dolgozhattak, mert sokkal könnyebb volt meghatározni a feltárásra váró terület nagyságát, és hozzálátni a munkához.

A mamutcsontok a jelenlegi becslések szerint egy harminc évet élt állathoz tartoznak. A vulkáni hamuval borított csontmaradványokat tavaly fedezték föl; a kutatók úgy vélik, a vulkánkitörésre 10-12 ezer évvel ezelőtt kerülhetett sor.

Rovatok